2018 F1 – RULETA NA HUNGARORINGU

2018 F1 – RULETA NA HUNGARORINGU

Lewis Hamilton (Mercedes-AMG W09) měl štěstí, k vítězství mu na Hungaroringu pomohlo počasí a za extempore na Hockenheimu potrestán nebyl...

V tropických vedrech zapršelo na hodinku, přesně na kvalifikaci formule 1, a to rozhodlo o výsledku závodu...

Bylo to zvláštní, po všechny tréninky vládly vozy Ferrari a Red Bull, zatímco Mercedes-AMG evidentně ztrácel. Pouze ve třetím tréninku se vyšvihl na druhé místo Valtteri Bottas, jinak se Mercedesy do první trojice nedostaly. Nejprve vládl Daniel Ricciardo (Red Bull) před Vettelem a Verstappenem; ve druhém tréninku už Sebastian Vettel (Ferrari) před Verstappenem a Ricciardem; pouze ve třetím se mezi Ferrari Vettela a Räikkönena vklínil Bottas. Ze třetích jezdců se tentokrát objevil pouze Antonio Giovinazzi (Sauber), v prvním tréninku osmnáctý, ostatní si museli počkat až na úterní a středeční testování.

V sobotu před kvalifikací se zcela setmělo, jezdci vyjeli na vlhku, závodníci týmů Ferrari a Mercedes-AMG se snažili stihnout dobrý čas hned zpočátku. Pak nastal chaos, jezdci měnili pneumatiky, většinou z přechodných šli na suché, vznikl chaos. Klouzalo to, ale pneumatikové ruletě vládl až do konce Kimi Räikkönen (Ferrari), zatímco Vettel ztrácel. A pak to přišlo. V posledním kole se vyšvihl do čela Merecedes-AMG, nejprve Bottas, kterého překonal Lewis Hamilton. Toto Wolff mohl být spokojen. Matka příroda rozhodla. Mercedesy se postavily na startu do první řady, Ferrari jel ze druhé, jeden Red Bull vůbec nebyl v první desítce (Ricciardo dvanáctý) a druhý až sedmý (Verstappen). Vettel udržel čtvrté místo, za ním se překvapivě umístili Carlos Sainz (Renault) a Pierre Gasly (Toro Rosso), jehož týmový druh Brendon Hartley byl osmý před dvojicí vozů Haas.

V neděli opět zavládlo vedro, ale na Hungaroringu se opravdu špatně předjíždí. Zbytek už znáte. Lewis Hamilton nedal nikomu šanci a suverénně vyhrál, obě Ferrari překonaly zoufale se smýkajícího Bottase až několik kol před cílem, neobešlo se to bez kolize, kdy Bottas na ojetých pneu najel zezadu do Vettela, poškodil vůz a klesl až na páté místo. V cíli bylo pořadí Hamilton, Vettel, Räikkönen, Ricciardo, Bottas, Gasly, Magnussen, Alonso, Sainz, Grosjean, Hartley a další. Více o 33. Velké ceně Maďarska přineseme v internetovém časopise TH Auto číslo 9/2018, který vyjde na tomto webu počátkem září.

TOM HYAN, Hungaroring/Budapešť 2018

Foto Tom Hyan


Fotogalerie k článku

2018 F1 Hungaroring
Nejnovější články

TH AUTO číslo 3 právě vyšlo!

Třetí číslo devátého ročníku TH Auto 2024 právě vyšlo! Zavedli jsme vydávání internetového... čti více

TH AUTO číslo 2 právě vyšlo!

Druhé číslo devátého ročníku TH Auto 2024 právě vyšlo! Zavedli jsme vydávání internetového... čti více

TH AUTO číslo 1 právě vyšlo!

První číslo devátého ročníku TH Auto 2024právě vyšlo! Zavedli jsme vydávání internetového... čti více