1000 MIL ČESKOSLOVENSKÝCH – NEJVĚTŠÍ AKCE

1000 MIL ČESKOSLOVENSKÝCH – NEJVĚTŠÍ AKCE

Účastníci ročníku 1976, zleva Tom Hyan a Jiří Sika, třetí místo na BMW 321 (1939)

Silniční závod 1000 mil československých podle vzoru Mille Miglia se za první Republiky československé konal pouze třikrát, ale na jeho věhlas navázala v sedmdesátých letech vzpomínková jízda Praha - Bratislava a zpět, která se jako soutěž pravidelnosti jezdí dodnes. 1000 mil československých je největším veteránským sportovním podnikem u nás, letos se jel po restrikcích až 12. - 15. srpna 2020, ale s velkou účastí a bez větších komplikací. A nezapomeňte, už 5. září se jede znovu Zbraslav - Jíloviště!

Ke vzpomínkové jízdě 1000 mil československých mám osobní vztah, šestkrát jsem se přihlásil, jednou neodstartoval pro proraženou nádrž, třikrát odpadl a po výměně Wandereru W24 za BMW 321 dvakrát dojel, jednou převzal zelený věnec za třetí místo (1976), ale podruhé byl diskvalifikován z druhého (1977), protože jsem byl mimo limit kdesi u Brna, když jsme ztratili čas převrácením vozu. Diváci nás vyhecovali, jeďte dál, vždyť se nic nestalo, a tak jsme s Jirkou Sikou jeli dál. Až v hotelu Belvedere v Praze 7 při vyhlášení výsledků nám došlo, že jsme diskvalifikovaní za pár minut zpoždění v první kontrole. Ale trať jsme si užili...

Od té doby jsem na 1000 mil československých nebyl, protože se většinou konaly ve stejný termín jako moje cesta na 24 h Le Mans. Až letos to vyšlo a byl jsem příjemně překvapen. Startovní pole čítalo přes stovku automobilů a bylo vidět, že se všichni účastníci dobře baví. Přinášíme pár snímků (bohužel jen z Prahy), více informací (hlavně z historie závodu) naleznete v našem internetovém měsíčníku TH Auto č.9/2020, který vychází na těchto stránkách.

TOM HYAN

Foto Tom Hyan a TH Motormedia


Fotogalerie k článku

1000 mil československých
Nejnovější články

TH AUTO číslo 4 právě vyšlo!

Čtvrté číslo devátého ročníkuTH Auto 2024právě vyšlo! Zavedli jsme vydávání internetového... čti více

TH AUTO číslo 3 právě vyšlo!

Třetí číslo devátého ročníku TH Auto 2024 právě vyšlo! Zavedli jsme vydávání internetového... čti více

TH AUTO číslo 2 právě vyšlo!

Druhé číslo devátého ročníku TH Auto 2024 právě vyšlo! Zavedli jsme vydávání internetového... čti více